Nem at opdrage
Generelt er Labradoodle-racen ganske nem at opdrage. De er nemlig meget glade og sociale væsener, der nyder at arbejde for og behage deres ejere.
Da en Labradoodle er en blanding af racerne puddel og labrador retriever, som begge er yndede jagthunde, er det vigtigt at have dens jagtinstinkter in mente. Den har behov for at bruge både næse og hoved i træningen og vil rigtig gerne finde og bære ting, hvilket sagtens kan inkorporeres i opdragelsen. Jagtinstinkterne gør desuden, at det er en meget lærenem race, der entusiastisk går til nye opgaver.
Den første dag med din Labradoodle
Dagen, du bringer din Labradoodle hjem, kan være overvældende og intens for både den og din familie. Det er derfor vigtigt at give hvalpen lov til at udforske og lære sin familie og sit nye hjem at kende. Træningen bør starte allerede på første dagen, da det vil hjælpe jer med at få en bedre forståelse for hinanden.
Der er forskellige ting, du bør gøre på dag ét med din doodle-hvalp:
- Sørg for at introducere den for hjemmet og familiemedlemmerne tidligt på dagen.
- Vis den, hvor dens soveplads er.
- Vis den, hvor du gerne vil have den til at besørge udenfor.
- Giv den tid til at undersøge og snuse rundt i sine nye omgivelser, mens du holder øje.
- Begynd at bruge hvalpens navn, så den hurtigt vænner sig til dit kald.
Den første nat
Det kan være skræmmende for en hvalp at tilbringe den første nat et helt nyt sted. Heldigvis kan du hjælpe med at gøre din Labradoodle tryg. Du kan bl.a. sørge for dæmpet belysning samt at lade radioen spille, så hvalpen ikke så let hører ukendte og eventuelt skræmmende lyde.
En anden ting, der kan skabe mere tryghed for din hvalp, kan gøres allerede inden, du bringer den hjem. Det kan nemlig være en god idé at give opdrætter en t-shirt eller noget legetøj, som kan placeres hos hvalpekuldet. Derefter kan t-shirten eller legetøjet lægges i hvalpens kurv eller bur, så den bliver omgivet af velkendte lugte den første tid i det nye hjem.
Det er helt naturligt, hvis hvalpen begynder at pibe og beklage sig de første nætter. Det har været en stor og lang dag, og de nye omgivelser er overvældende for en lille hvalp. Selvom det kan være svært, bør du afholde dig fra at trøste den med det samme, den begynder at pibe. Se i stedet kun til den, når den er stille, så den ved, at du hele tiden er tæt på. Således forbinder den ikke det at pibe med opmærksomhed.
Sørg for kun at belønne god adfærd, så den lærer, at du giver den opmærksomhed, når den er stille.
Renlighedstræningen skal begynde med det samme
Når du får en Labradoodle-hvalp, er det bedst at starte renlighedstræningen så tidligt som muligt. Du skal sørge for, at din hvalp kommer udenfor, efter at den har:
- Spist
- Drukket
- Sovet
- Leget
- Samt når den er meget energisk og opstemt
Husk at belønne den med positiv forstærkning såsom ros, godbidder og klap, når den udviser god adfærd.
Lad være med at straffe den, hvis den har lavet unoder, som du ikke direkte ser. Råb heller ikke af den, da den bare vil begynde at blive bange for dig og dermed undgå dig. Straf hæmmer desuden hundens lyst til at prøve nyt og samarbejde med dig.
Socialisering i hvalpestadiet
Som hos enhver anden race er socialisering en af hovedingredienserne i en velfungerende Labradoodle. Det gælder især i de første fire måneder af hvalpens liv, hvor den er meget påvirkelig. Opdragelsen i disse fire måneder vil langt hen ad vejen skabe grundstenene for hundens syn på verden, samt hvordan dens fremtidig trivsel og adfærd bliver.
For dig som hundeejer drejer det sig om at skabe møder og positiv kontakt til andre dyr og mennesker, så hvalpen lærer at begå sig i nye situationer og let falde til i fremmede miljøer. Det er et vigtigt skridt imod, at din Labradoodle kan interagere positivt med andre.
Det kan være en udfordring at socialisere en hvalp korrekt. Prøv derfor at følge disse tips:
- Bevar altid roen omkring hvalpen. Dit kropssprog, tonefald og stressniveau har nemlig indflydelse på, hvordan den reagerer i de nye situationer.
- Introducér hvalpen for forskellige nye oplevelser så tidligt som muligt, så den let kan omgås disse, når den bliver ældre. Det kan f.eks. være børn, plæneklippere, støvsugere o.lign.
- Mødet med andre kæledyr kan være stressende for en hvalp. Tving dem derfor aldrig sammen, men giv dem tid til at observere hinanden i sikker afstand.
Lystbetonet hvalpetræning
Det er en rigtig god idé at begynde til hundetræning med din doodle-hvalp, når den er 4-5 måneder gammel for at give den en god start på livet med dig. På holdet lærer du den en lang række øvelser, der alle styrker jeres samarbejde samt din rolle som leder og “toneangiver” i forskellige situationer.
Labradoodle-racen er meget intelligent, og da den nyder at arbejde for sin ejer, vil du have stor succes med at lære den en masse forskellige tricks og øvelser. Det kræver dog først og fremmest, at opdragelsen og indlæringen er lystbetonet. Det skal nemlig være sjovt for både dig og din Labradoodle at træne.
Sørg derfor for at rose den og give den godbidder, når den gør det rigtige, da det fremskynder læringen. Det er en fordel at gå langsomt frem og at belønne selv de mindste fremskridt. Det giver både din hund og dig selv glæde af jeres samspil med hinanden.